Motoarele autogestiunii au fost pornite!

Marşul a fost masiv şi vibrant

Marşul a fost masiv şi vibrant

După trei zile de mobilizare, fabrica Vio.Me. a început producţia sub controlul muncitorilor! Este primul experiment de autogestiune la nivel industrial în Grecia răvăşită de criză, dar muncitorii de la Vio.Me. sunt încrezători că acesta e doar începutul unei serii de acţiuni similare.

Mobilizarea a început duminică seara, cu o adunare mare a muncitorilor, persoanelor şi organizaţiilor solidare în incinta unui teatru. Aici a fost discutat planul de acţiune şi fiecare a avut ocazia să ia cuvântul la microfon şi să îşi exprime opiniile în legătură cu acţiunile muncitorilor. Luni seara a avut loc un marş în centrul oraşului, urmat de un concert de susţinere cu formaţii şi cântăreţi folk. Printre aceştia, Thanassis Papakonstantinou, unul dintre cei mai importanţi compozitori greci contemporani, care este practic „parte a mişcării”, având în vedere că oferă sprijin prin vorbă şi prin faptă eforturilor oamenilor de a-şi decide singuri propriul destin. Participarea a depăşit aşteptările tuturor. Din păcate, în jur de o mie de persoane nu au putut să intre, deoarece stadionul a fost plin ochi. Momentul culminant al nopţii a fost când muncitorii au luat cuvântul la microfon şi au explicat cum văd ei o nouă organizare a societăţii, una fondată pe justiţie socială, solidaritate şi autogestiune.

Artişti talentaţi au cântat pentru susţinerea celor de la Vio.Me.

Cinci mii de oameni au aplaudat, au strigat şi au cântat cântece de susţinere. În acel moment lumea a devenit convinsă că această întreprindere va avea succes.

Unul dintre muncitorii de la Vio.Me. se adresează publicului

A doua zi, dis-de-dimineaţă mobilizarea a continuat cu un marş vibrant spre fabrică. Muncitorii erau deja pregătiţi şi astfel producţiei i-a fost dat drumul în direct, pe posturile de televiziune naţională, locală şi pe cele de informare alternativă. Muncitorii au organizat un tur al fabricii şi au explicat jurnaliştilor şi participanţilor la acţiunile de solidaritate toate detaliile procesului de producţie.

Încă este de parcurs un drum lung: costurile de producţie sunt mari, accesul la credit este imposibil şi a

acapara un segment de piaţă în vremuri de recesiune este greu. Muncitorii sunt totuşi optimişti: încasările de la concertul de susţinere şi donaţiile de la grupuri şi persoane solidare adunate prin viome.org ar trebui să fie suficiente pentru a ţine fabrica pe linia de plutire pentru primele câteva luni. De asemenea, susţinerea oferită de mişcările sociale face posibilă distribuirea multora dintre produsele fabricii prin intermediul structurilor economice sociale şi de solidaritate deja existente. Angajaţii de la Vio.Me deja caută variante noi pentru produse de curăţire, bazate pe ingrediente ecologice non-toxice, adaptate uzului domestic. Fabrica produce materiale de construcţie de calitate (mortare, tencuieli, pastă adezivă pentru plăci şi materiale pentru îmbinare, mortar impermeabil etc.) şi muncitorii ştiu foarte bine ce trebuie făcut pentru a îmbunătăţi şi mai mult calitatea chiar cu o scădere a costurilor de producţie şi, prin urmare, a preţului. Provocarea este de a găsi o piaţă pentru aceste materiale, fie în Grecia, fie în ţările balcanice vecine. Unele produse pot fi livrate chiar şi mai departe,  putând fi distribuite de asemenea prin mişcarea de solidaritate internaţională.

Primul lot de produse fabricate sub conducerea muncitorilor!

Cei 40 de muncitori ai Vio.Me. şi sute de participanţi la mişcarea de solidaritate au trăit pentru trei zile o experienţă de neuitat, care nu e decât începutul unui drum lung şi dificil. Acum, mai mult decât oricând, avem nevoie să fim uniţi şi puternici, hotărâţi să construim o lume nouă, bazată pe solidaritate, justiţie şi autogestiune!

(sursa: http://www.viome.org/2013/02/the-machines-of-self-management-have.html; traducere de Ovidiu Oprea)

Un răspuns la „Motoarele autogestiunii au fost pornite!

  1. Pingback: Solidaritate internațională pentru muncitorii fabricii VIOME |·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s