NU războiului între națiuni! NU păcii între clase sociale!

UntitledÎn ultima vreme, scandalul tensiunilor interetnice a explodat în proporţii ridicole. După scandalul fabricat din nimic al steagurilor, apare o fată de liceu în Covasna pe care o apucă un patriotism infantil. A trecut moda cu „Harlem Shake”, iar acum, dintr-o dată, tineretului îi pasă de ţară? normal că nu, această fată se conformează noului val de naţionalism excesiv promovat de media şi clasa politică. Faptul că pe greviştii de la Câmpia Turzii, care se luptă de multă vreme (unul dintre aceştia chiar s-a sinucis deoarece nu mai avea bani să îşi achite ratele la bânci), nu îi bagă nimeni în seamă, iar cu această fată s-a creat o întreagă campanie de suport, arată multe despre sistemul care foloseşte „divide et impera”, să nu cumva să ne unim să facem dreptate socială. Cu patriotismul şi naţionalismul merge, deoarece poate fi folosit să apare starea de fapt, dar unitatea de clasă, solidaritatea socială, nu, este periculos, este „comunism”, chiar dacă la sfârşitul zilei, nu naţionalismul, ci aceste concepte ne umflă buzunarul, sau în cazul nostru, lipsa acestor concepte la nivelul conştiinţei publice, ne golesc buzunarul.

Adevărul e că nu suntem popor, suntem clase sociale, dacă propaganda naţionalistă ar fi corectă, atunci aceste decalaje sociale între clasele din România practic nu ar fi aşa imense. Avem mai multe în comun noi, ca şi clasă socială, din toate privinţele, economice şi sociale, decât cu cei de la putere, fie maghiari sau români, care propagă aceste idei. Atunci când suntem exploataţi şi practic călcaţi în picioare de capitalişti, străini şi români unde este indignarea? trebuie să lăsăm ipocriziile naţionaliste, dacă chiar dorim o viaţă mai bună, dacă chiar nu mai dorim să le facem jocurile altora. Este mult mai simplu şi comod să intrăm în frenezia naţionalistă, deoarece nu necesită aşa mult efort, este un act de faţadă, în mare parte simbolic, fără nici un impact asupra vieţii noastre sociale sau economice. Credeţi că în alte ţări se trăieşte mai bine deoarece există mai multă „mândrie naţională”? asta e opinia populară, dar este eronată din absolut toate punctele de vedere, istorice, politice şi economice. În Occidentul prea mărit de tinerii din ziua de astăzi, există o istorie radicală a clasei muncitoare şi tradiţii ale mişcărilor sociale, aceste mişcări au ridicat nivelul de trai al oamenilor, aceste mişcări de-a lungul anilor au câştigat noi drepturi, naţionalismul nu a avut nici un rol, dimpotrivă, a fost folosit de puterea de stat cum este şi acum folosit în România.

Istoria întreagă a omenirii ne-a dovedit acest fapt, chiar şi acum la ora actuală ne dovedeşte asta, prin faptul că puterea maghiară, clasa conducătoare maghiară întotdeauna a boicotat orice convulsie populară care trecea de liniile etnice, fie îndemnând maghiarii să nu iasă la protestele din ianuarie 2011, fie să boicoteze referendumul din vară. Naţionalismul a fost, este şi va fi legat puterii, iar oamenii simpli, vor fi întotdeauna lipsiţi de putere, fiind doar mase de manevre pentru diferite interese. Nu vă amăgiţi cu patriotisme, dacă vreţi schimbare uniți-vă ca o clasă, luptaţi pentru interesele voastre de clasă, interese care sunt în mod inerent personale şi imediate. Noi nu suntem carne de tun, să fim folosiţi ori de câte ori clasa conducătoare are nevoie de nişte sacrificii. Problemele cu care ne confruntăm sunt mult mai periculoase şi reale decât aceste probleme create din nimic, având în vedere extinderea austerităţii şi globalizării pe care trebuie să le rezistăm. Dacă continuăm în acest fel, o să strigăm patriotism în timp ce ne scufundăm în mocirla sărăciei şi a exploatării, toţi, indiferent de etnie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s