Evacuarea violentă – Aldeia Maracana Rio de Janeiro (Reportaj în imagini)

Pe 22 Martie 2013, la ora 3 noaptea, poliţia a încercuit vechea clădire a Muzeului Indigenilor, redenumit de către aceştia Aldeia Maracana, ce se află în apropierea Stadionului Maracana care va găzdui olimpiadele din 2014. Timp de şase ani, ocuparea clădirii de către diferite etnii indigene şi familiile acestora urmărea construirea unui centru de referinţă a culturii indigene gestionate de ei înşişi. Acest centru urmărea şi crearea ulterioară a unei Universităţi Populare Indigene, pe lângă faptul că servea ca adăpost pentru cei ce erau în trecere prin oraş.

Asediul poliţiei s-a încheiat cu invadarea Aldeiei Maracana şi o represiune violentă a tuturor indigenilor şi celor prezenţi pentru a-i sprijini, pe lângă o mulţime de arestări. Represiunea a urmărit şi încercarea noilor arme cumpărate cu ocazia marilor evenimente din Rio de Janeiro, cum ar fi gazele lacrimogene, spray-urile cu piper, pistoale cu electroşocuri, tunuri, care au fost folosite împotriva indigenilor pe lângă vechile şi obişnuitele metode de agresiune a poliţiei din Rio de Janeiro.

Stadionul şi împrejurimile sale sunt vândute iniţiativei private şi de aceea doresc clădirea liberă. Episodul de înjosire a culturii indigene face parte din proiectul de „curăţare a oraşului” pentru olimpiade, făcând din Rio de Janeiro o mare vitrină pentru burghezia internaţională, în timp ce poporul suferă din cauza opresiunii, a evacuării forţate din propriile case, a neglijării locuinţelor, sănătăţii, educaţiei şi a morţii în mâinile lacheilor Statului.

De aceea, facem apel la solidaritate cu Aldeia Maracana, prin demonstraţii în faţa ambasadelor braziliene, prin divulgarea acestei întâmplări sau doar prin a trimite poze în semn de solidaritate ca să arătăm lumii întregi agresiunile barbare care au loc în Brazilia şi ca să demonstrăm că indigenii evacuaţi şi trimişi forţat în alte adăposturi publice precare nu sunt singuri!

LUPTAŢI, CREAŢI PUTERE POPULARĂ!

OⒶTL (Organizaţia Anarhistă Pământ şi Libertate – Rio de Janeiro)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s