1200 de catalani practică autogestiune cu monedă, educaţie şi sănătate proprie

  • Nu folosesc euro, ci eco, o “monedă liberă” care se poate schimba pe ore de muncă sau produse.
  • Organizează o reţea de asistenţă medicală, educativă şi de acces la locuinţe bazată pe încrederea între membrii săi.
  • Se extind în restul peninsulei. Franţa şi Italia au început experienţe similare.

Aurea SocialAu o monedă proprie, un sistem de sănătate autogestionat, o reţea educativă şi un sediu pentru sprijini pe cei ce au rămas fără locuinţe. Sunt cooperative autogestionate şi auto-organizate, grupuri de persoane care trăiesc în afara sistemului, iau decizii în adunări populare şi care bazează organizaţia pe încredere. În Catalonia, aproximativ 1.200 de persoane au optat pentru această formă de a trăi, iar crearea acestui fel de comunităţi se extinde. Criza şi mişcarea Indignados au dat acest prim impuls. Acum  trei ani s-a format Cooperativa Integral Catala (CIC) în centrul Aurea Social, pe strada Sardenya de Barcelona, în apropierea catedralei Sagrada Familia. Într-o clădire de trei etaje şi o terasă cu o grădină urbană recent creată, se organizează şi realizează atât activităţi educative, de sănătate şi asociate problemei locuinţelor, cât şi ateliere şi cursuri pentru toate vârstele.

Formarea primului CAPS (Centrul Primar de Autogestiune al Sănătăţii)

Recent s-a deschis publicului primul CAPS, un serviciu ambulant destinat asociaţilor cooperativei. Aici se pot găsi asistenţi de sănătate, persoane care însoţesc pacienţii pentru a găsi soluţii pentru problemele de sănătate, în conformitate cu medicina holistică. Nu sunt persoane cu specialitate şi nici nu fac diagnostice. “Dacă ai piciorul rupt, se merge la urgenţe”, adaugă Xavier Borras, unul dintre primii asociaţi ai cooperative.Centrul de sanatate

Într-una din sălile mai moderne şi spaţioase ale clădirii, funcţionează în fiecare zi o grădiniţă pentru copiii până în 3 ani. Părinţii din cartier se organizează pentru a îngriji şi a-şi educa copiii. Pentru acest serviciu nu plătesc decât cei 30 de euro pentru cotizaţia cooperativei (care se pot restitui). Pot plăti cu ore de muncă sau ecos, propria lor monedă.

Este vorba despre o monedă liberă care nu e tipărită în formă fizică şi care se foloseşte pentru orice troc în interiorul reţelei, sau chiar în afara acesteia pentru persoane care prestează servicii ca de exemplu: un oftalmologist sau producători agricoli. Cooperativa foloseşte Community Exchange System (CES), un software online pentru a gestiona moneda.

Eco a fost adoptat de către cooperativele Ecoxarxes, Núcleos de Autogestión Local e Proyectos Autónomos de Iniciativa Colectivizada. Se foloseşte pentru a cumpăra produse 100% ecologice, pentru a plăti dentistul, chiria şi îngrijirea copiilor. Fiecare eco e echivalent cu un euro exterior. Un membru al cooperativei afirmă că se poate trăi cu minimum de bază 150 eco pe lună. „Minim de bază” înseamă că acesta e minimul de eco ce se pot schimba pe produse în luna respectivă. Cu această contribuţie, se garantează alimentaţia şi contribuţia voluntară pentru sistemul de sănătate public comun.

“Nu este vorba de a fi împotriva sistemului, ci de fapt de a ieşi din sistem”, afirmă Borras. De asemenea, dispun de un sediu pentru locuinţe, unde se oferă ajutor celor care sunt în pericol de a fi evacuaţi. Sunt informaţi de lacunele existente în sistem de care se pot folosi. Se încurajează închirierea socială şi “masoveries” urbane, cuvânt provenit din catalanul “masover”, însemând “al casei”, unde o persoană sau familie ocupă casa sau proprietatea altora pentru a locui.

După ani de proteste, “acesta este momentul oportun”, afirmă unul din fondatorii cooperativei, care s-a alcătuit din 100 de membri, acum multiplicaţi cu 12. Organizaţia a primit ajutor din parea lui Eric Duran, cunoscut ca Robin Hood al Băncilor.

Sistemul se extinde pe tot teritorul catalan, în peninsulă, iar în Italia şi Franţa există persoane interesate în a copia această experienţă.

Sursa: Núria Bonet Icart, Al menos 1.200 catalanes se autogestionan con moneda, educación y sanidad propia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s