Raport de la Conferință Anarho-Sindicalistă din Balcani

A 2-a ”Conferință Anarho-sindicalistă din Balcani” a avut loc în Sofia, Bulgaria, între 9-11 Octombrie 2015, cu participarea următoarelor organizații: ARS-Bulgaria, ASI-Serbia, ESE-Grecia, IASR-România (actuala Râvna-OAS), MASA-Croația, Rocinante-Grecia. De asemenea, a fost prezentă și delegația Secretariatului AIT (Asociația Internațională a Muncitorilor). Intenția conferinței a fost aceea de a apropia organizațiile între ele, cu scopul creeării unei mai bune comunicări și colaborări comune între acestea.
Așadar, în prima zi a avut loc introducerea informală a organizațiilor, iar în restul zilei s-au ținut discuții deschise.

În ziua următoare, principalul subiect al agendei a fost dezbaterea circumstanțelor, oportunităților și obstacolelor anarho-sindicalismului în Balcani, unde fiecare organizație și-a prezentat strategiile și tacticile, ca mai apoi să se identifice punctele pe care acestea le-ar putea avea în comun. Ca urmare a workshop-ului prezentat de ARS-Bulgaria despre siguranța comunicării, s-a definit crearea unui forum online dedicat exclusiv zonei Balcani pentru coordonarea acestor eforturi.

A urmat apoi un schimb de materiale de propaganda și elaborarea unui poster în solidarietate cu refugiații și migranții din toată lumea, cu accent pe situația din Siria.
Spre sfârșitul zilei, s-au purtat discuții despre aspecte globale și economice: austeritate, migrația, îndatorarea, războaiele mondiale, ISIS, situația din Ucraina, etc.

Duminica a fost dedicată prezentării a două ateliere de lucru, ambele la fel de interesante.
Primul, prezentat de Secretariatul AIT, a vorbit despre puterea de organizare: cum se pot menține membrii în organizație, cum se atrag membrii noi, cum se combate stagnarea și apatia organizației. În cel de-al doilea ASI-Serbia a prezentat metode practice pe care le-au urmat în organizarea studenților, acestea fiind activități în care au participat în ultimul timp, în special în nenumăratele ocupații ale universităților din Belgrad.
În cele din urmă, BASK a emis o declarație în solidaritate cu anarhiștii din Turcia, victime în masacrul de la Ankara.

În concluzie, conferința a oferit posibilitatea întâlnirii diverselor organizații care, deși diferă cât privește experiența în anumite activități, au descoperit că au afinități similare și că acestea pot contribui la o mai mare colaborare viitoare. Următoarea ”Conferință Anarho-sindicalistă din Balcani” va avea loc peste 2 ani.