Atena-Centrele anarhiste pentru refugiați

Dincolo de birocrația eurocraților, de catastrofala gestiune UE a ”crizei refugiaților” sau de xenofobia presei, există o altă Europă, cea adevărată, un continent de europeni ce au compasiune reală și pentru care justiția socială nu e un slogan politic, ci un concept ce se pune în practică în fiecare zi. Un exemplu este Atena.

Grecii au reușit să deprindă arta economiei alternative, având în vedere că au fost conduși ani la rând de guverne care au devastat economia națională, ca mai apoi Grecia să devină stat-vasal al UE. Împreună cu economia autogestionată, se practică și democrația directă, unde oamenii își guvernează propriile vieți fără intervenția statului.

În acest context, un grup de anarhiști activi în ajutarea refugiaților sosiți pe insulele grecești , au decis să ocupe o clădire din centrul Atenei pentru a putea asigura cazare și suport numărului mare de refugiați. Centrul, în continuă creștere, se bazează pe princiipile economiei participative și ajutor reciproc, unde cu toții – greci, refugiați, voluntari din alte părți- au un cuvânt de spus prin intermediul adunării centrului, care are loc zilnic.

(În prezent, sunt circa 30.000 de refugiați în Grecia, mulți încercând să ajungă în nordul Europei. Mai mult de 12.000 sunt blocați la trecerea din Ideomeni la granița cu Macedonia, care s-a închis ca și cele de trecere prin Austria. În următoarele două săptămâni va avea loc un protest în solidaritate și pentru libera circulație în Ideomeni).

Centrul, sub numele Notara26, se află pe Strada Notara numărul 26 în Atena și pune la dispoziție cazare, primul ajutor, îmbrăcăminte, mâncare și informații pentru în jur de 130 refugiați pe zi. Mai mult de 1.700 de persoane s-au oprit în Navara din 25 Septembrie până pe 1 Decembrie 2015. Centrul continuă să fie un punct de referință pentru toți cei care, odată ajunși în Atena, au nevoie de ajutor.

Potrivit celor ce ajută la organizarea spațiului: ” Suntem anti-autoritari. Respingem asistența statului, ONG-urilor, organizațiilor caritabile și ale întreprinderilor”. Există o diferență între filantropie și solidaritate. Noi întelegem că ne aflăm în aceeași situație ca și refugiații”.

Declarația centrului Notara26:

” Zi de zi, mii de persoane se luptă să treacă granițele, făcând față condițiilor aspre ale mării, întâmpinând gardurile de pe râul Evros,  Frontex, contrabandiști și paza de coastă. Fugăriți de armele regimelor totalitare, de operațiile militare ale occidentului și de oroarea fundamentalismului relogios. Oameni încercând să scape de extrema mizerie.

Cei care reușesc să intre în Fortăreața Europa se confruntă cu state care profită, fără scrupule față de viața și demnitatea umană, de fluxul de migranți-refugiați și de apariția forței de muncă ieftină

În acest context sufocant, ocupăm o clădire goală din Atena, strada 26 Navara, pentru a oferi un spațiu solidarității noastre cu refugiații/imigranții și pentru a acoperi nevoile lor imediate (cazare, mancare, ajutor medical). Acest proiect nu sprijină filantropia, de stat sau privată. Este vorba de un proiect solidar autogestionat, unde localnicii și refugiații/imigranții  decid împreună. Organul de luare a deciziilor este adunarea centrului, unde cu toții sunt bineveniți să participe, fără excepție.

Fiind conștienți de dificultatea efortului nostru, cerem participarea și sprijinul oricărui colectiv sau individ și apelăm la creearea alor spații asemănătoare. De asemenea, vrem să ne coordonăm eforturile cu numeroasele inițiative prezente în Grecia și peste hotare pentru a putea consolida solidaritatea față de refugiați și imigranți; vrem să ne construim împreună viitorul.

Haideți să facem din Odiseea refugiaților pentru supraviețuire, o călătorie a umanității spre libertate!

Fără granițe – Libertate de mișcare
Împotriva Fortăreței Europa
Legalizarea imigranților – Azil pentru refugiați
Împotriva rasismului și xenofobiei

Împotriva tuturor centrelor de detențieAgainst all detention centers
Împotriva războiului – Fără morți pentru profiturile lor”

(Sursa aici )