Stop persecutării marionetiștilor – Granada, Spania

Pe 5 Februarie 2016, doi actori de la teatrul de marionete ”Titeres desde Abajo”, Granada-Spania, au fost arestați în Madrid unde au pus în scenă o piesă pentru carnaval. După câteva zile în arest, timp în care s-au desfășurat multe acțiuni de solidaritate pe plan național și internațional, Raul și Alfonso au fost eliberați. Dar se confruntă în continuare cu acuzații de ”favorizare a terorismului” și ”agresiune împotriva libertăți individuale” pentru piesa satirică în care un polițist înscenează un protestatar punându-i în mână un banner pe care scria ”Gora Alka-ETA”(Trăiască ETA). Scena o puteți vedea aici.

Articolul 578 din Codul Penal spaniol desemnează glorificarea sau justificarea terorismului ca fiind o infracțiune cu pedeapsă între 1 și 3 ani. Sentința poate fi crescută dacă actul e considerat ”agravat” sau dacă ”poate da naștere unei perturbări grave a ordinii publice”. Articolul 510 prevede o pedeapsă între 1 și 4 ani și plata unei amenzi. În prezent, celor doi li s-au confiscat pașapoartele și trebuie să se prezinte zilnic la sediul de poliție pentru control judiciar, timp în care așteaptă judecata.

Odată cu recenta Ley Mordaza , statul spaniol poate aresta și procesa indiscriminat persoane ce participă în manifestații, în pichete de grevă sau, cum e cazul de față, pentru că și-au exprimat opiniile printr-o piesă de teatru. Nu putem rămâne indiferenți în fața acestei violențe, știm clar că toate statele sunt teroriste, care prin legile lor îi condamnă pe săraci în timp ce îi favorizează pe cei bogați și puternici.

Ne alătuăm solidarității internaționale și cerem încetarea imediată a acestui spectacol represiv! Stop persecutării marionetiștilor! Pentru libertatea de exprimare!

Acțiunile de protest se află încă în desfășurare, iar orice ajutor e necesar.

Pentru mai multe informații: 

Pentru a demonstra solidaritate:

Scrisori sau mesaje către:

Ambasada Spaniei: Str. Aleea Alexandru nr. 43, sector 1, cod postal: 011822 – Bucuresti
Telefon: (0040-21) 318.10.80 Fax:(0040-21) 318.10.72 E-mail: emb.bucarest@maec.es

Procurorul General al Spaniei:  Consuelo Madrigal Martínez – Pereda, Fiscalía General del Estado, C/ Fortuny, 4, 28071 Madrid, Spain, Fax: +34 913 352 295, Email: fge.secretaria.fiscalgeneral@fiscal.es

Râvna-Organizaţie Anarho-Sindicalistă
Email: ravna@riseup.net