Solidaritate internațională pentru muncitorii fabricii VIOME

Solidaritate internațională pentru muncitorii fabricii VIOME în fața amenințării iminente de desființare a companiei.

Muncitorii fabricii VIOME din Salonic, Grecia, s-au împotrivit șomajului și sărăciei ducând o lungă luptă de a auto-gestiona fabrica ocupată, în condiții foarte ostile. De doi ani încoace ei produc și vând, produce de curățat ecologice, în clădirile ocupate, asigurând un venit modest pentru familiile lor. Au lucrat în raport de egalitate, luând decizii în mod colectiv prin adunare generală. În același timp au primit un mare val de solidaritate din Grecia și din afară, transformând lupta lor într-o luptă emblematică pentru demnitatea umană, într-o Grecie lovită de criză.

Foștii proprietari ai fabricii, familia Filipou, n-au încetat o clipă în încercarea de a obstrucționa procesul desfășurat, punând pe parcurs obstacole legale, la fiecare pas. În urmă cu patru ani, aceștia au abandonat fabrica, însușindu-și toate beneficiile și lăsând milioane [de euro, datorie] în salarii neplătite către muncitori, condamnându-le familiile la sărăcie și mizerie. Astăzi se arată din nou, conspirând alături de administratorii de faliment propuși de stat și a sistemului judiciar, în vederea lichidării companiei.

Dacă în prima instanță, foștii proprietari, au fost condamnați la 123 de luni de închisoare pentru milioanele datorate muncitorilor, Curtea de Apel a redus această sentință la 43 de luni, cu suspendare, acest lucru scutind foștii proprietari de la plata datorată muncitorilor.
De asemenea, în 23 Martie, va avea loc un alt proces ce evaluează cererea administratorilor, de desființare a clădirilor și a utilajelor. În cazul în care Curtea hotărăște în favoarea acestora, interesele private mari, financiare și imobiliare vor avea oportunitatea de obține o pârghie de acces în sediile VIOME.

 

Muncitorii VIOME și mișcările de solidaritate naționale și internaționale sunt determinate să reziste unei eventuale vânzări forțate, prin orice mijloace disponibile. Vineri, 20 Martie, a avut loc un protest în centrul orașului Salonic, care a inclus un târg de produse tradiționale și vânzări către public a produselor VIOME. În 23 Martie, ne vom strânge în fața tribunalului spre a protesta împotriva intențiilor administratorilor și judecătorilor de a lichida și vinde compania și sediile acestora, astfel condamnând muncitorii și familiile acestora la șomaj și sărăcie, pentru a servi intereselor celor puternici.


În plus declarăm că indiferent de decizia Curții, suntem determinați de a rămâne pe poziții și a apăra fabrica VIOME, un loc de muncă ținut în viață datorită determinării muncitorilor și solidarității comunității din jurul acestora. Refuzăm să o predăm puterilor judecătorești, care au negat, în mod repetat, dreptul la justiție al muncitorilor și al celor neprivilegiați.
Destinul este acum în mâinile noastre, noi ne administrăm lucrul și viețile noastre. Nu vom permite nimănui să distrugă ce am construit cu atât de mult efort. Spunem judecătorilor, polițiștilor, administratorilor, foștilor proprietari și oricăror cumpărători interesați, că:

Având ca scop stabilirea controlului muncitorilor asupra făbricilor și întregii producții și organizarea economiei și societății pe care o dorim, o societate fără șefi!
E timpul pentru Vio.Me! Să trecem la treabă!
Deschizând calea pentru autogestiune pretutindeni!
Deschizând calea pentru o societate fără șefi!

Inițiativa Deschisă de Solidaritate și Sprijin pentru lupta muncitorilor de la Vio.Me

Vezi si :
MOTOARELE AUTOGESTIUNII AU FOST PORNITE!
FABRICĂ DIN GRECIA ÎNCEPE PRODUCȚIA SUB CONTROLUL MUNCITORILOR