Sindicalismul revolutionar, o scurta introducere

cropped-untitled-1.jpg

Sindicalismul revolutionar este  miscarea sindicala bazata pe principiile de functionare a anarhismului în genere: autogestiune, democratie directa, mandatata, alesi temporar şi revocabili etc. Miscarea refuza partidele politice, asociatiile sau grupurile corporatiste. Sindicalismul revolutionar creeaza o structura unde lupta se poarta dupa decizia liber exprimata a membrilor de sindicat, iar nu dupa directive ierarhice primite de la vreun birou politic, lideri sindicali sau birocratii sindicale. Sindicalismul revolutionar propune un sistem alternativ de cooperare economica, considerand ca numai prin tactica anarho sindicalismului se va putea inlocui capitalismul si statul cu o  societate noua bazata pe un sistem alternativ de cooperare economica, autogestionata intr-un mod democratic de catre muncitori. Sindicalistii revolutionari incearca sa elimine sistemul salarial deoarece il considera o forma de sclavie moderna (vezi sclavia salariala).

Sindicalismul revolutionar considera statul si etatismul in general o institutie profund anti populista, scopul principal al statului constand numai in apararea claselor avute si a proprietatilor pe care le detin, asadar din aceasta cauza , capacitatea cetatenilor de a realiza si a se bucura de o independenta materiala si de o autonomie sociala este impedicata. Spre deosebire de alte scoli de gandire (marxism-leninismul fiind un prim exemplu),sindicalistii revolutionari  neaga ca ar putea exista vreun „stat proletar” sau „dictatura proletara” sau orice stat care ar actiona in interesul oamenilor muncii. Reflectand filozofia anarhista din care se inspira, sindicalismul revolutionar adera la ideea ca puterea corupe,iar puterea absoluta corupe absolut. Istoricul Hubert Lagardelle precizeaza ca filozoful francez Pierre-Joseph Proudhon a pus bazele teoriilor ce mai tarziu sau transformat in anarho-sindicalism, avand in vedere ca Proudhon a fost primul ce sa intitulat anarhist, ideile lui mai constatau in faptul ca muncitori trebuie organizati in ce numea el la vremea aceea „asociatii muncitoresti”, aceste asociatii au evoluat mai tarziu in sindicate ce aveau o programa sindicalist revolutionara inspirata de Proudhon.

Cele mai timpurii expresii ale structurilor si metodelor anarho-sindicaliste au fost formulate in asociatia internationala a oamenilor muncii ( vezi Prima Internationala), in special in federatia jura, cu toate acestea dupa conflicte ideologice prima internationala a fost divizata in doua tabere, tabara anarhista reprezentata de Mihail Bakunin si tabara etatista reprezentata de Karl Marx, tabara anarhista ramane anti etatista influentand dezvoltarea miscarii sindicale in Spania, Franta, Italia, Belgia, Tarile de Jos si America Latina in timp ce marxisti ortodocsi formeaza partide comuniste si social democrate prin Europa in special in Anglia si Germania.Unii marxisti, in special Anton Pannekoek au formulat pozitii extrem de apropiate de sindicalismul revolutionar (vezi council communism). Desi termenul „anarho-sindicalism” si termenul „sindicalism revolutionar” inseamna acelasi lucru in traditia moderna anarhista, la inceput lucrurile stateau altfel, deoarece termenul „anarho-sindicalism” nu a folosit utilizat pe scara larga pana la inceputul anilor 1920. Termenul „anarho-sindicalism” a inceput sa fie utilizat pe scara larga intre anii 1921-1922, fiind aplicat intr-un mod polemic si peiorativ de catre comunisti acelor sindicalisti ce s-au opus controlului comunist asupra sindicatelor, de fapt declaratia initiala a scopurilor si principiilor Asociatiei Internationala a Muncitorilor (elaborat in 1922, vezi principiile sindicalismului revolutionar/ AIM ) nu se refera la anarho-sindicalism, ci la sindicalismul revolutionar sau unionismul revolutionar, in functie de traducere. Organizatii internationale anarho-sindicaliste:

International Workers Association (Asociatia Internationala a Muncitorilor)

Industrial Workers of the World

Sindicate nationale  organizate pe baza anarho-sindicalismului :

CNT-AIT (Confederatia Nationala a Muncii,Spania)

FAU-IAA (Sindicatul Liber al Muncitorilor, Germania)

USI-AIT (Uniunea Sindicala Italiana)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s