Exarchia, cartierul anarhist din Atena – Exemplu în primirea refugiaților

Exarchia, cartierul anarhist din Atena-Exemplu în primirea refugiaților.jpg

Acum un an am avut oportunitatea de a vizita Exarchia, cartierul anarhist din Atena, pionier în primirea refugiaților și care a depășit oricare stat național. Ne-am întors pentru a vedea cum organizează acest cartier normalitatea și impasivitatea Europei ce continuă să trateze drama imigranților. Si, ce surpriza, Exarchia e încă un exemplu, cu numeroase centre autogestionat de primire a refugiatilor

Ne-a acompaniat Nidzara Ahmetasevic, voluntar la centrul Khora Community și membru ”Are you Syrious?”, cel din urma fiind un mijloc de comunicare cu cele mai bune informații despre situația refugiaților în Europa. În ciuda acordului cu Turcia, ce presupunea închiderea frontierelor, sute de refugiați ajung în fiecare zi pe insulele grecești în condiții groaznice, mulți ajungând cu degerături pe suprafața corpului. Spațiile ca și Kora pot ușura o parte din durerea pe care o simt familiile pentru a ajunge în Europa, o Europă care nu le poate oferi pace.

 

Clădirea comunității dispune de 8 spații care se autogestionează ( de catre vecinii din cartier, voluntarii cât și de refugiații nou sosiți), în așa fel încât cu toții sunt responsabili, eliminându-se stigma de care mulți sunt acuzați – de a primi fără ”a da nimic în schimb”. La mansardă se află depozitul, unde se aduc hainele și mâncarea donate. Tot aici se organizează ”spațiul liber”, unde poți petrece cât timp dorești și alege ce vrei fără a plăti nimic, în loc să mulțumești pentru orice lucru primit chiar dacă nu îți place ori nu îți este necesar.

Tot ce se găsește în Khora e produs din materiale reciclabile de toate tipurile. Există un atelier pentru construcția de mobilier, atât pentru uz local cât și pentru alte localuri. Atelierul dispune de instrumente de prelucrare a lemnului și metalului, iar oricine le poate folosi.

 

La parterul este locul unde se află recepția și un spațiu pentru copii. Tot aici, noii veniți pot să obțină informații cu privire la asistența juridică și la modul în care pot avea acces la masă, igiena, îmbrăcăminte, adăpost sau azil. Limbile vorbite sunt persană, arabă, greacă sau engleză. Întotdeauna este cineva pentru a primi pe oricine ajunge. Spațiul pentru copii, proiectat și construit în ateliere, permite jocurile și socializarea în familie, cunoașterea altor copii și procesul de învățare.

Khora este o comunitate unde totul e văzut sub o altă formă, inclusiv masa. Dispune de o bucătărie socială și o cafenea care se deschide la ora 10 dimineața, servindu-se cafea și mâncare. Spațiul poate fi folosit și de alte grupuri care vor să prepare mâncare și să o ducă în alte spatii. Desigur, mâncarea este gratuita pentru toată lumea, inclusiv pentru voluntari, sunt acceptate si donații din partea celor ce pot dona. E un loc perfect pentru a vorbi, a mânca, a se relaxa și mai presus de toate, pentru  socializare – principiu fundamental pentru Khora, care are ca scop apropierea persoanelor și împuternicirea lor. De asemenea, se organizează evenimente ca și difuzare de filme, seri muzicale și cursuri de autoapărare.

Educația nu putea lipsi din acest local, unde drepturile omului sunt, în sfârșit, sacre. Există 3 clase, o bibliotecă și o sală de informatică în construcție. Sunt predate ore de greacă, engleză, germană și franceză pentru adulți și copii și activității artistice pentru cei mai mici. În schimb, mulți dintre refugiați îi învață arabă pe voluntari, pentru o înțelegerea reciprocă și pentru a se simți folositori.

Ultimele două spații sunt rezervate pentru siguranța femeilor, unde acestea se pot întâlni pentru a fi împreuna, a discuta, a se relaxa, a învăța și pentru a beneficia de un medic dentist ale cărui servicii sunt gratuite mulțumită ”Dentists from Athena”. Spațiul are, de asemenea, o sală pentru întâlniri private, care poate fi folosită pentru asistență legală sau psihologică. Dorim ca acest fel de spații să înflorească în fiecare cartier al orașului.

 

Sursa : noticiasanarquistas.noblogs.org